Mat på lina

0
1457
Mat på lina - Barn - Födelsedagskalas-lekar

Mycket underhållande lek där två lag tävlar om vem som först kan äta all mat eller godis hängande från ett snöre – utan att använda händerna!

Viktigt: Då denna lek kretsar kring ätande och godis är det mycket viktigt att hela tiden ha god uppsikt över barnen som deltar. Känner du dig det minsta osäker kring om det är en bra idé att låta barnen äta och leka samtidigt rekommenderar vi att hoppa över denna lek. Vi rekommenderar heller inte att för unga barn leker denna lek.

Du behöver

  • Något ätbart som kan hängas upp på ett snöre. Dounts är en klassiker. Men det går lika bra med äpplen, marshmallows eller godis. Välj ut en typ av fika eller godis och håll er till den. En godsak per deltagare behövs!
  • Några snören (att hänga upp godsakerna på).
  • Någon form av ställning eller annat att fästa snörena med godsaker på en bit upp i luften. Det går också bra med ett par vuxna som håller upp snörena!

Förberedelser

Knyt fast en kortare bit snöre kring det godis/fika ni valt. Det behöver vara lika många snören med något ätbart i ena änden som det kommer vara deltagare i leken. (Ett tips är att använda en nål och dra snöret genom svårupphängda godsaker!)

Knyt fast de kortare snörena med godis/fika i ena änden på två stycken längre snören. Det ska vara lika många godsaker på respektive av de två snörena.

Om du har en passande ställning, två närliggande träd eller liknande kan du också hänga upp de båda snörena en bit över marken (i ungefär samma höjd som deltagarnas ansikten kommer vara). Annars går det som sagt lika bra att låna några vuxna som håller i snörena!

Viktigt (igen): Tänk på att då denna lek innefattar ätande. Var därför noga med att noga övervaka leken för att minimera riskerna att någon sätter i halsen.

Så leker man Mat på lina

  1. Dela upp alla deltagare i två lag.
  2. Be några vuxna hålla upp de båda lagens snören med godsaker. Ungefär i ansiktshöjd. Alternativt om ni redan hängt upp snörena i en ställning/mellan två träd eller liknande.
  3. När alla deltagare står bredvid sin respektive godsak räknar ni ned från tre.
  4. Målet med leken är sedan att äta upp hela den godsak varje deltagare har framför sig, utan att använda händerna!
  5. Beroende på vilken typ av godsak ni hängt upp är det ofta bra att anpassa reglerna något. Är det donuts eller marshmallows som hänger går det allt som oftast bra att försöka äta upp dem helt. Har ni istället hängt upp t.ex. äpplen kan reglerna förslagsvis vara att bara lyckas ta ett bett av äpplet (vilket inte är helt enkelt!).
  6. Det lag vars snöre är helt tomt på godsaker (eller t.ex. har bett i alla äpplen) först vinner!

Fler tips och idéer!

Denna lek är superenkel att variera i svårighetsgrad beroende på vilka godsaker som faktiskt hängs upp. För en riktigt kladdig variant rekommenderar vi sockervadd!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here