Legobilsracing med snöremotorer

0
2273
Legobilsracing med Penna- och Snöre-motorer - Födelsedags-kalas - Lek

Lego kan ju användas till en halv miljon olika saker. Varför inte anordna ett Lego-race med snöredrivna pennmotorer!

I denna lek börjar alla deltagare med att först bygga sin egen Lego-bil. Därefter fästs ett snöre framtill på bilen medan den andra änden av snöret knyts fast på en penna. Det är sedan upp till respektive deltagare att rulla upp snöret på sin penna och därmed få sin bil att åka framåt. Först över mållinjen vinner!

Du behöver

 • Lego-bitar, framför allt hjul och andra bildelar.
 • Lika många bitar snöre det kommer vara deltagare i leken. Snörena kan vara så långa eller korta du själv vill. En hyfsad längd brukar dock vara kring tre meter.
 • Lika många pennor det kommer vara deltagare i leken.
 • Vanlig tejp.
 • Icke-genomskinlig tejp (eller liknande) för att konstruera start- och mållinje.

Förberedelser

 1. Lägg alla Lego-bitar i en stor behållare så alla lätt kan plocka på sig de bitar de vill ha.
 2. Fäst respektive snöre i mitten av varje penna med hjälp av lite tejp. En penna med snöre för varje deltagare.
 3. Skapa en start- och en mållinje med hjälp av icke-genomskinlig tejp som fästs på golvet. Själva racing-banan ska vara lika lång som längden på snörena.

Så går leken till

 1. Leken börjar med att varje deltagare bygger ihop sin egen Lego-bil. Detta kan göras antingen med eller utan någon form av tidsbegränsning.
 2. När allas Lego-bilar är färdiga fäster ni den tomma sidan av snöret längst fram på respektive bil. Antingen med tejp eller genom att klämma fast snöret mellan två legobitar.
 3. Be nu alla deltagare ställa sig bakom mållinjen.
 4. Ställ upp alla Lego-bilar på startlinjen och ge respektive deltagare den penna som är kopplad till deltagarens bil. Dubbelkolla att alla snören har samma längd, så ingen får ett orättvist försprång!
 5. Säg klara, färdiga, gå! Deltagarna ska nu snurra pennorna så snöret rullas upp på dem, vilket gör att bilarna åker framåt.
 6. Den deltagare vars bil först tar sig över mållinjen vinner!

Fler tips och idéer!

Håll gärna lite extra koll under racet så ingen fuskar och drar i snöret för att få sin bil att åka snabbare. Något som lätt kan skapa lite osämja mellan de tävlande. Det är endast tillåtet att rulla upp snöret på pennan!

Om barnen som leker uppskattar leken kan det även vara kul att genomföra exempelvis fem separata race och se vem som vinner flest av dessa.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here