Kommer du ihåg?

0
3048
Kommer du ihåg - Födelsedagskalas - Lekar - Barnkalas

En kul (och relativt lugn!) lek för de flesta åldrar. Försök att komma ihåg vilka saker som finns på brickan! Bäst minne vinner!

Denna lek är perfekt att plocka fram vid inomhuskalaset. Leken kräver lite förberedelser i form av att bestämma vilka föremål som ska användas i leken. Det positiva är att samtliga av dessa föremål i regel redan finns lättillgängligt hemma!

Du behöver

 • Mellan 5-15 små leksaker, frukter eller andra prylar. I princip vad som helst fungerar, mobiltelefoner, leksaksbilar, pennor etc.
 • En bricka eller liknande där alla utvalda prylar kan få plats bredvid varandra.
 • En bit tyg eller en filt stor nog att täcka över brickan och alla prylar på den.
 • En penna och en bit papper för respektive deltagare (om barnen är skrivkunniga).

Förberedelser

Lägg alla prylar på brickan och täck över alltsammans med filten.

Så leker man Kommer du ihåg?

 1. Låt alla deltagare sitta ned så de kan se brickan ordentligt (brickan ska fortfarande vara övertäckt).
 2. Ge alla barn varsin penna och en bit papper. Om barnen ännu inte kan skriva läs istället vidare under ”Fler tips och idéer!”.
 3. Gå nu igenom reglerna för leken med barnen: Berätta att du kommer ta bort skynket som täcker brickan och att det under skynket finns (t.ex.) tio olika saker. Barnens uppgift är att under en minut försöka memorera vilka saker som finns på brickan och därefter skriva ned så många av dem som möjligt.
 4. När instruktionerna är genomgångna börjar därefter själva leken som sagt med att ta bort skynket från brickan. Se till att alla tydligt kan se vilka saker som ligger på brickan. Efter en minut täcker du sedan över brickan igen.
 5. Det är sedan dags för alla deltagarna att skriva ned så många saker de kan komma ihåg av de som fanns på brickan.
 6. När alla känner sig klara tar du långsamt fram de olika sakerna en efter en. Låt barnen själva hålla koll på hur många saker de lyckades komma ihåg. Givetvis kan du också låta barnen skriva namn på sina papper och lämna in dem för ”rättning”.
 7. Vinnaren är den som har kommit ihåg flest saker från brickan!

Fler tips och idéer!

Om barnen som leker inte är skrivkunniga (eller om du bara vill leka en annan variant av leken) kan du istället visa alla saker på brickan för samtliga deltagare. Lägg därefter tygskynket över brickan och ta bort en av sakerna (utan att någon ser vilken). Visa därefter brickan med alla prylar igen. Den som först ropar ut vilken av sakerna som nu saknas vinner!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here