Klassisk skattjakt

0
8823
Klassisk skattjakt - Barnkalas - Kalas - Lek - Party - Tips

Varje riktigt födelsedagskalas behöver en ordentlig, klassisk skattjakt. Gör en skattkarta för barnen att följa och göm ledtrådar utefter vägen!

Den ena skattjakten är sällan den andra lik. Skattjakter går även att anpassa in i all oändlighet beroende på vart leken faktiskt ska utföras. Skattjakter som utspelas utomhus kan i regel ha längre färdsträckor mellan olika ledtrådar och miniskatter. Medan inomhus-skattjakter kanske istället har ett större fokus på smarta och kluriga ledtrådar.

Nedanstående instruktioner bör förmodligen ses som bara ett exempel av massivs med olika möjligheter att anordna en skattjakt på. Inga idéer är för konstiga eller knasiga.

Du behöver

 • En lokal där skattjakten kan äga rum. Oftast fungerar skattjakter lika bra både inom- och utomhus!
 • Penna och papper (eller en dator och en skrivare) för att rita upp kartan och skriva ned ledtrådar.
 • Miniskatter som barnen kan hitta efter vägen till den stora skatten.
 • En skatt (perfekt sätt att ge ut godispåsar till barnen om ni vill göra det!)

Förberedelser

 1. Beroende på hur många barn som ska vara med i skattjakten kan det vara bra att dela upp dem i lag. Tre deltagare i varje lag brukar fungera bra, men antalet deltagare per lag kan givetvis vara både högre eller lägre.
 2. Rita en karta för respektive lag över hur de ska ta sig till den första ledtråden. Det är givetvis lite mer jobb att göra olika kartor, med olika vägar för varje lag att ta. Däremot är det många gånger mer spännande än att alla tar samma väg!
 3. Skapa nu så många ledtrådar som passar just er skattjakt. Ledtrådarna kan vara i princip vad som helst som låter varje lag komma vidare i skattjakten. En till karta, en sak som påminner om ett visst rum (t.ex. en toarulle), ett ordpussel m.m. Placera gärna en liten miniskatt tillsammans med vissa av ledtrådarna (t.ex. en godisbit).
 4. Placera ut alla ledtrådar och den stora skatten i slutet av skattkartebanan. Ett bra sätt att kontrollera att allt faktiskt är korrekt placerat är att gå varje skattletarrutt själva innan ni släpper lös barnen med kartorna!

Så går det till att leka Skattjakt

 1. Dela upp barnen i de förutbestämda grupperna (eller låt dem själva dela upp sig om det är smidigare).
 2. Ge dem startkartan (eller startledtråden om ni börjar med en sådan).
 3. Gå igenom vilka regler som gäller för skattjakten så alla vet exakt vad de förväntas göra. Passa även på att berätta inom vilket område barnen ska hålla till (t.ex. gå inte upp på övervåningen, var inte utomhus osv.).
 4. Säg klara, färdiga, gå och låt alla lag springa (eller gå) iväg!
 5. (Nu är ofta ett perfekt tillfälle att förbereda tårtan… eller att börja städa upp det som är kvar av tårtan om ni redan tagit er igenom den delen av kalaset.)

Fler tips och idéer!

Det finns som sagt inga fel sätt att anordna en skattjakt! Ovanstående är bara ett exempel på ett av många olika tillvägagångssätt. Desto mer tid och planering som läggs på att komma på finurliga ledtrådar och sidospår desto roligare blir oftast skattjakten!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here