Följa John

0
4209
Följa John - Födelsedag - Kalas - Barnkalas - Tips

Klassisk och enkel kalaslek för alla åldrar! En deltagare är John och de andra följer efter och gör precis samma saker John gör!

Precis som texten ovan avslöjar är det inte särskilt krångligt att leka Följa John. Leken går dock att utveckla en hel del utöver grundutförandet. Ta därför gärna en titt under Fler tips och idéer längst ned i texten.

Vi börjar hursomhelst med att gå igenom grundvarianten av Följa John!

Du behöver

  • Ett gäng festdeltagare (och några föräldrar om de vågar vara med)!
  • En yta (inomhus eller utomhus) där det utan större problem fungerar bra att gå och springa runt. Det gör heller inget om det finns några hinder och andra saker att ta sig över längsmed vägen!

Förberedelser

Välj ut en av deltagarna som kommer börja att vara John. Om barnen som leker är unga kan det ibland vara lättare om en vuxen börjar med att vara John och visar barnen hur de ska göra.

Så går det till att leka Följa John

  1. När den första personen att vara John valts börjar leken med att alla ställer upp sig i ett led bakom John.
  2. Det är därefter upp till personen som är John att gå eller springa precis vart hen önskar. (Det är oftast lättare att starta lite långsamt.)
  3. Deltagarna i ledet bakom John har som enda uppgift att följa efter och försöka göra exakt så som John gör.
  4. Till att börja med kan det räcka för de i ledet att bara följa efter John. För att sedan göra det hela lite mer komplicerat kan John göra olika rörelser, snurra runt, springa baklänges, hoppa, sätta sig ner, säga något roligt etc.
  5. Efter ett tag byter John med någon av de andra i ledet så alla får en chans att vara John.

Följa John har i sin grundform inga straff eller liknande om deltagarna inte lyckas göra exakt som John. Ingen åker heller ut ur leken om man inte gör precis såsom John gör. Trots detta är Följa John i regel en mycket uppskattad, klassisk lek där samtliga deltagare får en chans att göra av med lite överskottsenergi. Något som ju också är gynnsamt för föräldrar som deltar på kalaset.

Fler tips och idéer!

Följa John är en perfekt lek att leka till musik! Det är även kul att använda musiken som en signal för när det är dags att byta vem som ska vara John. När musiken stannar kan t.ex. den som är John springa längst bak i ledet varpå hela ledet stannar. När musiken startar igen är personen som nu befinner sig längst fram i ledet nya John.

Vill man göra det lite mer utmanande är det även kul att kombinera följa John med olika typer av hinderbanor. Se dock till att hindren inte är allt för svåra så att alla deltagarna verkligen har en chans att imitera John.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here